Yhdysvallat

IFYEnä olosta mieleeni tulee IFYE-matka, konferenssit, ”IFYE-lapseni” sekä IFYE-ystävät ympäri maailmaa. Maailma on koti, ihmiset yhtä perhettä. Ei ole olemassa yhtä muistoa, on valtava määrä kiitollisuutta ja iloa siitä, että on saanut olla osa tätä ja saanut kokea tämän kaiken.

–          USA-IFYE

80-luvulla IFYE-matka oli minulle ainoa mahdollisuus päästä ulkomaille, Amerikkaan. Into nähdä ja kokea uusia asioita oli suuri. Asuin kuuden kuukauden aikana kuudessa eri perheessä, joista jokainen oli erilainen. Jotkut olivat tyypillisiä ”amerikkalaisia” perheitä, joissa suosittiin tölkkiruokia sekä sipsejä, joissakin taas pakastettiin itse kasvatetut maissit talven varalle. IFYE-yhdistyksestä on myöhemmin muodostunut itselleni oma hieno, eri-ikäisistä ja eri ammattitaustoista koostuva porukka. Lisäksi haaveilen edelleen konferenssista.

–          USA-IFYE

IFYE-vaihto oli eka kertani mennä kahdeksan aikavyöhykkeen taakse ja niinpä vuorokausirytmini sekosi jo menomatkalla. Kieli- ja kulttuurishokki kesti kolme viikkoa kunnes vasta sain ilmaistua itseäni riittävän selkeällä tavalla. Kolmen vuoden englanninkielen opinnot konkretisoituivat vasta totaalisen kielikylvyn jälkeen vaihtoni aikana. Puolessa vuodessa oma äidinkieleni melkein katosi, kun en soittanut kotiin kuin muutaman kerran. Huomasin myös, miten amerikkalaisuuteen kuuluu vahvasti ylitsevuotava sosiaalisuus.

–          USA-IFYE