Eurooppa

kuvitteellinen
Kuva: Iida Vesterinen

Muistan ensimmäisen päivän: Lento Wieniin, nähtävyyksien katselua ja illaksi viininmaistajaisiin Burgenlandin viinialueelle, jossa perheen tapaaminen. Pöllämystynyt olo odotusta täynnä. Kävin jo vaihtoa seuraavana kesänä perheissä uudestaan ja tuolloin itävaltalaiset sanoivat minulle, että ”sinä olet aika itävaltalainen!”. J IFYE-ystävyys myös säilyy vuosikymmeniä, mistä osoituksena lukuisat vierailut puolin ja toisin 30 vuoden aikana. Nykyisin muun muassa vaihdamme reseptejä ja ompeluohjeita sähköpostin välityksellä.

–          Itävalta-IFYE

Pohjois-Irlannissa ehdin nähdä nähtävyyksiä, paljon lampaita, tutustua suureen joukkoon paikallisia ihmisiä ja ystävystyä muiden IFYEiden kanssa. Isäntäperheet olivat järjestäneet paljon hauskaa ohjelmaa kuten body boardingia, banana boardingia, kaupungilla shoppailua ja muuta mukavaa.

–          Pohjois-Irlanti-IFYE

Kuvitteellinen
Kuva: Sari Kämäräinen

Elämäni paras kesä! Itsetuntoni nousi IFYE-reissun myötä! IFYE-elämää voi mainiosti jatkaa aikaisempien IFYEiden kanssa myös kotiin palattuaan.

–          Itävalta-IFYE

Minulla on muutama yksittäinen ohjenuora tai muisto IFYE-toimintaan liittyen. Ensinnäkin, halaus päivässä pitää koti-ikävän loitolla. Toisekseen, Once an IFYE always an IFYE. Lisäksi koti on siellä missä sydän on. IFYE-perheeni kasvaa uusien IFYE-siskojen, -veljien ja –lasten kautta. Omasta vaihto-ohjelmastani mieleeni jäi kun etsimme järvenrantaa aamuyöstä Pohjois-Irlannissa. Aamulla huomasimme olleemme 100 metrin päässä rannasta. Olen myös kokenut niin IFYE-polttarit kuin IFYE-häätkin! Matkan varrella on tapahtunut kaikenlaisia hauskoja kommelluksia. Yksi mieleenpainuva hetki oli kun ensimmäisessä konferenssissani tutustuin Alan Duncaniin ja maistelimme whiskiä kello neljän aikaan aamuyöllä.

–          Pohjois-Irlanti-IFYE

IFYE-toiminnassa on mukana monenlaista väkeä – se on suuri rikkaus! Itse IFYE-vaihto on vasta alkusoittoa mahdollisesti loppuelämän kestävälle IFYE-elämälle. Mikä parasta, voit myös kokea IFYE-matkasi uudelleen lähtemällä Euroopan tai jopa maailman IFYE-konferensseihin. Sveitsissä olosta mieleeni jäivät Alpit, suklaa, suomalaiselle kotoisa ihmisten mielenlaatu, kirsikkapuut ja ihanat ihmiset.

–          Sveitsi-IFYE

IFYE-vaihtoni Skotlannissa kesti viisi viikkoa. Koko vaihtoaika oli täynnä ohjelmaa. Kilttien, linnojen, lampaiden, Loch Lomondin ja Loch Nessin lisäksi näin skotlantilaista arkielämää ja vastaanottavan järjestön eli Youth Farmereiden toimintaa. Vierailin maatiloilla ja maatalousnäyttelyissä sekä pääsin kerimään lampaita. Isäntäperheeni vaihtuivat viikon välein. Perheistä mieleeni jäi erityisesti nuori lammasfarmari, jonka väliaikaisasunnossa toimineessa asuntovaunussa majoituimme yhdessä toisen suomalaisvaihtarin kanssa. Korkeanpaikankammoisen hostin (isäntäperheen jäsen) kanssa ylitimme itsemme kiipeilyradalla. Sää suosi koko vaihtoajan – useina päivinä ei satanut lainkaan. Skotlanti tuli tutuksi pohjoisesta etelään. Maaseudun lisäksi vierailin Edinburghissa, Glasgow’ssa ja Aberdeenissa. Loppuaikana skottiaksentista sai jo selvääkin. Kaiken kaikkiaan vaihto oli unohtumaton, yksi parhaimmista kesistä ikinä!

–          Skotlanti-IFYE